Pozitív gondolkodás – avagy az a bizonyos pohár félig tele van vagy félig üres?

pozitív gondolkodás - félig tele pohár
A pohár félig tele

Pozitív gondolkodás – csak naivitás vagy tényleg a mi érdekeinket szolgálja?

Nagyon sokféleképpen láthatunk egy-egy szituációt és reagálhatunk rá. Pozitívan gondolkodunk és lehetőséget látunk benne vagy mérgelődünk, dühösek leszünk. És így persze sokszor nem is értjük a másikat, ha ő másképp gondolkodik:

-Ó, te naiv! Olyan optimista vagy! Ha tényleg ilyen egyszerűen mennének a dolgok…

-Olyan negatívan állsz mindenhez, így persze, hogy nem is sikerül. Elmegy mindentől az ember kedve!

De kinek is van igaza? Természetesen erre nem lehet egyértelmű választ adni. Talán leginkább mindenkinek, de sokszor nem is ez a legfontosabb. Érdemes ugyanis megvizsgálni a saját reakciónkat. Tényleg a céljainkat szolgálja vagy csak az adott pillanatnyi hangulatunkat tükrözi? Valóban az adott szituációnak szól? Vagy valamilyen múltbeli minta önkéntelen megnyilvánulása? Mi kellene most a pozitív gondolkodáshoz?

Pozitív gondolkodás – amire hatásunk van

Sokszor a szituáció adott, azon nem tudunk változtatni – főleg nem utólag – azon viszont nagyon is, hogy hogyan állunk hozzá. Kesereghetünk, dühönghetünk, szomorkodhatunk – és ha indokolt, engedjük is meg magunknak, hogy megélhessük ezeket az érzéseket, de csak egy rövid ideig és utána lépjünk tovább. Ugyanis ezek az érzések nem visznek minket előre, nem járulnak hozzá a fejlődésünkhöz. Ilyenkor ugyanis belesüppedünk ezekbe a negatív érzésekbe és ez gátolja, hogy a gondolataink a megoldások keresése körül járjanak és így nem jutunk előre. Fogjunk fel minden problémát, megoldandó feladatot úgy, mint egy lehetőséget a személyes fejlődésre, legyen az a vállalkozásod beindítása, a gyereked dacos viselkedése, párkapcsolati konfliktus vagy egy nehéz munkahelyi feladat.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a problémákat, nehézségeket el kellene bagatelizálni és ne vegyünk róla tudomást. Igenis ünnepeljük meg, ha egy-egy ilyen szituációt sikeresen megoldunk- dicsérjük meg saját magunkat, veregessük meg a vállunkat vagy jutalmazzuk meg magunkat egy forró fürdővel, egy apró ajándékkal vagy egy pohár pezsgővel. Félig tele…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük