Holnaptól megváltozom!

Megváltozom!

– Holnaptól mindig időben elindulok! 

– Ezentúl nem dobálom szét a cuccaimat! 

– Többet nem kiabálok a gyerekeimmel!

– Mostantól rendszeresen fogok olvasni! 

És még sorolhatnánk a hasonló mondatokat. „Holnaptól megváltozom, más ember leszek.” Hányszor fogalmazzuk ezt meg magunknak?  Újévi fogadalmat teszünk, mert olyankor úgy gondoljuk, hogy könnyebb tiszta lappal indulni. Vagy más jeles napokat, határidőket keresünk magunknak év közben. Aztán persze néhány hét vagy esetleg néhány hónap után csalódottan feladjuk. De vajon miért is? Mi is valójában ebben a csapda? 

Türelmetlenek vagyunk és sokszor nem vagyunk elég kitartóak. Hozzászoktunk, hogy a mai világban azonnal kielégítsük az igényeinket. Illetve sokszor mások is azt várják el tőlünk, hogy azonnal reagáljunk az igényeikre. Ha egy információra van szükségünk, azt azonnal meg tudjuk nézni az interneten, nem kell hozzá egy könyvet kikeresni és végiglapozni, ráadásul ahhoz még előbb a könyvtárba is eljutni. Ha beszélni akarunk egy távol lévő barátunkkal, csak írunk neki a messengeren és már válaszol is, nem kell lemenni az utcára telefonálni neki vagy a postán levelet feladni, amit napok múlva kap csak meg és még jónéhány nap, mire a válasz megérkezik. Ma egy felgyorsult világban élünk, ahol minden azonnal kell nekünk. De van, amit nem lehet gyorsan elérni és ilyen a mély önismeret is. 

A változás

Megváltozni – ez tudatossággal és önismerettel kezdődik. Az önismeret nagyon fontos – és talán a legnehezebb lépése- felismerni és persze elfogadni, hogy valamiben fejlődnünk, változnunk kell. Megkérdőjelezni a korábbi működésünket, szokásainkat. Felismerni, hogy azok miben nem szolgálják már a mi céljainkat. És ha már ez megvan, ki kell találni, hogy pontosan min is kell változtatni. Viszont ez sose megy egyik pillanatról a másikra. Ez általában csak valamilyen nagy trauma esetén történik meg ilyen gyorsan. Ha ezt várjuk magunktól, valószínűleg csak csalódni fogunk. 

A viselkedésünk számos mintáját a gyerekkorunkból hozzuk, amit már hosszú-hosszú évek óta követünk. Ne várjuk azt, hogy ezt egy-két nap alatt könnyedén felülírjuk. Inkább érdemes lépésről lépésre felépíteni a változást. Először csak fülön csípni a nem kívánt viselkedést. Utána már egyre hamarabb fogjuk észre venni és már képesek leszünk majd tudatosan másképp cselekedni, mint a megszokott séma. Később egyre többször sikerült majd az új mintát követni, míg végül kialakul majd az új szokásunk és már tudatos odafigyelés nélkül is működni fog. Egy-egy újabb lépcső elérése ráadásul sikerélményt is ad és lendületet a folytatáshoz. Örüljünk és akár ünnepeljük is meg az apró sikereket. Mint egy fogyókúrában – hisz az is egy változás – a tartós eredményhez tudatos, kellő ideig tartó odafigyelés kell (és persze pozitív gondolkodás) és meglesz a kívánt hatás. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük