Hibázni ér! Sőt!

Hibázni ér! Sőt!

Hibázni ér! Valóban? Azt hiszem, hogy ezt sokunknak nem könnyű elhinni, hiszen a gyerekkorunkban nem ezt tanították nekünk.

Neked mi jut eszedbe a hiba szóról? A hiba az rossz, annak negatív következménye van. A hibát lehetőleg el kell kerülni.

Ha nem tanulod meg rendesen a leckét, akkor rossz jegyet kapsz az iskolában. Ha nem öltözöl fel eléggé télen, akkor megfázol, beteg leszel. Vagy ha nem fogod jól az éles kést, akkor megvágod a kezed. Ha felmászol a fára és nem figyelsz eléggé, akkor leesel és megütöd magad. És még sokáig tudnánk sorolni a hasonló mondatokat.

De valóban érdemes úgy tekinteni a hibázásra, mint rossz dologra?

Bár néha talán elhangzottak olyan mondatok is, hogy:

  • Remélem ebből megtanultad, hogy….
  • Most már megértetted, hogy, miért….

Ezek azonban inkább korlátozó hiedelmeket építettek ki bennünk, mint hogy ténylegesen megtanítottak volna minket arra, hogy hogyan váljon a hasznunkra egy-egy hiba és hogyan, mit tanuljunk meg belőle. Pedig nagyon is érdemes átfogalmaznunk a hibázás jelentését a fejünkben. Ebben segíthet, ha néhány dolgot átgondolsz:

  • Csecsemőként, ha az első elesésnél feladod, megtanultál volna járni?
  • Ismersz olyan embert, aki még nem hibázott?
  • Utána olvastál már néhány sikeres ember életútjának? A sikereik előtt/ közben hány bukásuk/ kudarcuk volt?
  • Mivel/ mennyiben segítette ez őket, hogy elérjék a későbbi sikereiket?
  • Negatív érzést vált ki belőled, ha valakit hibázni látsz, de megoldja, tanul belőle vagy inkább pozitív példának érzed azt, ahogy lereagálta?
  • Miért gondolod azt, hogy mások rosszat gondolnak majd rólad, ha hibázol?

Mit jelent akkor valójában: hibázni?

Azt, hogy amit csinálsz/ ahogy csinálod, az még nem a tökéletes út/ mód. Valamin még változtatni kell, hogy sikerüljön, amit szeretnél. Még erősíteni kell az izmaidat, még egy kicsit arrébb kell helyezni a testsúlyodat, hogy tudjál járni. Még valamit meg kell tanulni, hogy teljesen értsd, hogyan is működik az a folyamat. Vagy még javítanod kell a munkádon, hogy olyan legyen, amilyet kértek. Még pontosabban, szebben, gyorsabban kell csinálnod. Vagyis sokkal inkább egy visszajelzés, egy segítség, ami irányt mutat, hogy hogyan is haladj tovább.

Szóval a hiba segít Téged, a hasznodra lehet. Egy tanulással foglalkozó tanulmányban például kimutatták, hogy ha egy feltett kérdésre rosszul válaszolsz, de utána megkapod a helyes választ, az 25-ször annyira jól ivódik bele az emlékezetedbe, mintha csak úgy hallottad volna a jó választ.

És még egy apró trükk, ami segíthet a gondolkozásod átformálásában: eleve úgy tervezz, hogy több opció legyen. Először kipróbálom ezt, ha az nem működik, akkor azt… és így tovább. Mintha egy nagy kulcscsomón keresnéd a zárba illő kulcsot. Szép sorban valamilyen szisztéma szerint addig próbálgatod a kulcsokat, míg végül az egyik nyitja a zárat, nem? És közben azt is megtanultad, hogy a többi viszont ebbe a zárba nem jó…

Te mikor hibáztál utoljára? És mit tanulhatsz belőle? Mivel vitt előrébb az utadon?